200 Park Avenue | Tishman Speyer | 2019
       
     
200Park_45thStreetLobby.jpg
       
     
200Park_VanderbiltLobby.jpg
       
     
200Park_VisitorReceptionLounge.jpg
       
     
200Park_MezzanineLoungeV3.jpg
       
     
200Park_MezzanineLoungeV1.jpg
       
     
 At the entrance of Grand Central Station, a newly created two-story new double-height space entry will exhibit an accurate recreation of the mural “Manhattan”, originally designed by Josef Albers. The heightened concourse entry accentuates what we consider to be high space around the heart of mural was doubled in size increasing its visibility and providing the lobby space necessary for its power.
       
     
200 Park Avenue | Tishman Speyer | 2019
       
     
200 Park Avenue | Tishman Speyer | 2019

Recreation of Josef Albers, Manhattan, 1963 by 200 Park Avenue L.P. in cooperation with The Josef and Anni Albers Foundation

An iconic building in New York City, 200 Park is unprecedented in nature, status and form. Our design – part restoration, part reinvigoration – is a nod to its past and a celebration of its future with a modern approach that upholds the integrity of the original architecture and inspires new ideas.

By emphasizing the inherent strengths of the building our program focuses on the reorganization of the current lobby to create intuitive, tenant-serving spaces. The designated lobby level on the second-floor features the Zo Lounge and capitalizes on the relocation of the lobby desk to a previously underutilized area.

The design focuses on the restructuring of the building’s physical connection to Grand Central Station and 45th Street. Through the reconstitution of space, the renewed grand passageway instinctively threads together the concourse entrances and clarifies the ground floor circulation for commuters. This program of continuity and refinement is reflected in the use of classic materials including travertine-cladded columns, epoxy terrazzo floor and statuary bronze finishes - restoring the elegance and harmony that is synonymous to this building.

200Park_45thStreetLobby.jpg
       
     
200Park_VanderbiltLobby.jpg
       
     
200Park_VisitorReceptionLounge.jpg
       
     
200Park_MezzanineLoungeV3.jpg
       
     
200Park_MezzanineLoungeV1.jpg
       
     
 At the entrance of Grand Central Station, a newly created two-story new double-height space entry will exhibit an accurate recreation of the mural “Manhattan”, originally designed by Josef Albers. The heightened concourse entry accentuates what we consider to be high space around the heart of mural was doubled in size increasing its visibility and providing the lobby space necessary for its power.
       
     

At the entrance of Grand Central Station, a newly created two-story new double-height space entry will exhibit an accurate recreation of the mural “Manhattan”, originally designed by Josef Albers. The heightened concourse entry accentuates what we consider to be high space around the heart of mural was doubled in size increasing its visibility and providing the lobby space necessary for its power.